• Imprimeix

Entrevista a l’alcaldessa de Sant Quirze Safaja, Anna Guixà

20/01/2017 14:01
L'alcaldessa de Sant Quirze Safaja, Anna Guixà

Creu necessària una revisió del model competencial local per veure quins serveis han de ser obligatoris i quins no?

Sens dubte que caldria una revisió. Els municipis actualment presten molts més serveis que els que són estrictament obligatoris i fora bo que aquests serveis “necessaris” estiguessin més ben regulats.

Com veu que es fomenti la possibilitat de mancomunar serveis?

Hem d’anar cap a la mancomunitat de certs serveis perquè arribin a ser viables, i més encara quan parlem de pobles petits. Però la mancomunitat no ha de minvar la identitat de cada municipi, sinó que ha de sumar i fer créixer les possibilitats per als ciutadans que hi viuen.

Com es pot incentivar la participació ciutadana en la presa de decisions públiques en un municipi petit com el seu?

La clau és fer propera la gestió municipal amb petits detalls: fer els plens en horaris i dies que permetin que la gent pugui assistir-hi i parlar dels temes que li preocupen; utilitzar les noves tecnologies, com ara les xarxes socials i, sobretot, el whatsapp per comunicar i escoltar propostes; dialogar amb els ciutadans quan te’ls trobes al carrer; redactar els butlletins municipals amb clau informativa al nivell de la ciutadania, etc. Es tracta d’obrir fronts i estar sempre atent, no sempre informar sinó també facilitar canals perquè la gent pugui parlar i opinar. Quan la gent està informada, té criteri per participar i opinar sobre els temes; sense informació només derivem a la crítica.

És partidària dels pressupostos municipals participatius?

Són una bona eina de participació –i, de fet, a Sant Quirze l’hem aplicat–, però entenent-los com una eina perquè la gent es conscienciï de les partides de què està dotat un pressupost municipal i com de difícil és casar totes les necessitats, i alhora com una eina perquè la gent pugui “decidir” en què destinar una quantitat de diners, amb una finalitat concreta. Sens dubte, han de ser una oportunitat per opinar i qüestionar-se coses que potser moltes vegades donem per fetes, i també perquè la gent se’ls senti seus.

Què és el millor i el pitjor de ser l’alcaldessa d’un municipi petit?

El millor és l’oportunitat de construir projectes per a un bé comú, la grandesa de poder ajudar i fer realitat allò que et demanen, la riquesa cultural que aporta treballar per un municipi petit on has de saber de tot i donar resposta ràpida a tot allò que se’t planteja.
El pitjor és la impossibilitat de desconnectar, de passar desapercebut, i fallar a la gent quan els has de denegar allò que t’han demanat.