• Imprimeix

Alt Pirineu i Aran: municipis grans per l’extensió del territori però petits pel nombre d’habitants

01/02/2017 19:02
Sessió de treball de GovernsLocals.cat a Tremp

La necessitat de disposar d’unes lleis del món local que garanteixin l’equilibri territorial i que tinguin en compte l’asimetria territorial, geogràfica i poblacional de Catalunya ha estat una de les principals qüestions que s’han posat damunt la taula en la sisena sessió de debat Governlocals.cat, que ha tingut lloc a Tremp i a la qual han assistit una seixantena d’alcaldes i presidents dels consells comarcals de l’Alt Pirineu i Aran. Els càrrecs electes han destacat que l’Alt Pirineu i Aran és una àrea geogràfica de municipis amb poca població però amb una gran extensió de terreny i, per això, han demanat que la nova normativa s’ajusti a la realitat de cada territori en funció de la seva singularitat.

El secretari d’Administracions Locals, Joaquim Ferrer, ha presidit la sessió i ha assenyalat que, en el marc d’aquest procés de debat, el Govern “recull el sentiment del món local amb una premissa molt important: oblidem tot el que tenim i pensem com voldríem que fos”. Així mateix, ha recalcat “que després de quatre dècades d’ajuntaments democràtics, és bàsic que tothom pugui expressar la seva realitat independentment de la seva dimensió”. Ferrer, exalcalde de Vilassar de Mar, ha reblat la seva intervenció recordant la rellevància “de tractar amb el món local, perquè parlem el mateix idioma i ens uneix l’empatia.”

Els assistents han dialogat sobre la importància dels consells d’alcaldes i les entitats municipals descentralitzades (EMD), la fusió voluntària de municipis i la creació de nous municipis, i els diferents tipus i fórmules de gestió municipal, entre altres temes. Hi ha hagut un ampli consens a demanar un augment de competències per als consells comarcals, establir quatre nivells d’Administració (municipi, comarca, vegueria i Generalitat), allargar els mandats fins a cinc anys, implantar més mecanismes d’autoavaluació, i homogeneïtzar el cadastre.