• Imprimeix

Els alcaldes de les comarques de Lleida demanen que es tingui en compte la particularitat i l’especificitat del territori en la futura legislació dels governs locals

02/02/2017 15:02
La consellera Borràs amb els càrrecs electes de les comarques de Ponent

El monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, ubicat al terme municipal d’Os de Balaguer, ha acollit més d’una vuitantena d’alcaldes de les comarques de Lleida en l’última de les sessions del procés de debat GovernsLocals.cat. Els alcaldes de les Terres de Ponent han demanat que les futures lleis de governs locals tinguin en compte, en primera instància, l’especificitat i la particularitat del territori. Això implicaria que, a l’hora de decidir les competències que assumeix un ajuntament, la legislació hauria de preveure certa flexibilitat per tal que es puguin donar els mateixos serveis arreu, però adaptats a la realitat del municipi en qüestions com ara la població o la seva extensió.

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, que ha presidit aquesta última sessió, ha fet un balanç positiu de les jornades celebrades al territori i ha agraït “a tots els alcaldes, ponents, Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers d’Administració Local (CSITAL), Associació Catalana de Municipis (ACM) i Federació Catalana de Municipis (FCM) la seva participació i implicació amb el procés de debat”.

Els electes de les terres de Lleida han pogut debatre al voltant de les sis ponències proposades. En el capítol de conclusions, i en una línia semblant a d’altres sessions, han defensat els mandats de 5 anys; la necessitat de definir a escala nacional la prestació de serveis; la possibilitat d’establir subvencions no finalistes, i el reconeixement de l’asimetria segons els trams de població. Així mateix, els alcaldes han demanat flexibilitzar els requisits de l’assignació de competències, la discriminació positiva en favor dels municipis petits per garantir l’equilibri territorial, les competències compartides, un model obert de gestió, l’homogeneïtzació dels valors cadastrals i l’estabilitat dels ingressos, entre altres temes. També han destacat la importància del principi de subsidiarietat, han manifestat una manca d’eines per aplicar la Llei de transparència i han evidenciat les dificultats per frenar la pèrdua de població.