• Imprimeix

Els electes de la Catalunya Central demanen discriminació positiva per als petits municipis

24/01/2017 15:01
Sessió de GovernsLocals.cat a Vic

Durant la quarta sessió del procés de debat GovernsLocals.cat, celebrada a Vic (Osona), els alcaldes han demanat que la futura legislació que reguli les administracions locals asseguri més equilibri territorial per poder oferir arreu un nivell semblant de serveis i oportunitats a les persones. En aquest sentit, han proposat un sistema de discriminació positiva per als petits municipis basat en un nou criteri, no estrictament demogràfic, que permeti a la gent continuar vivint al territori, amb els mateixos serveis que als grans municipis, malgrat l’escassa població. 

Els electes de les comarques de la Catalunya Central s’han mostrat partidaris de la simplificació de nivells administratius i de reduir-los a tres: municipi, vegueria i Generalitat, com també de la simplificació de tràmits administratius. Així, han posat de manifest les traves administratives que han de superar sovint en la seva gestió diària i de la complicació que comporten alguns tràmits. Pel que fa a la carta de serveis, els alcaldes i regidors assistents a la sessió han posat sobre la taula la necessitat de decidir de manera global els serveis que cal prestar al ciutadà i després decidir qui els presta en funció de la seva capacitat i dels seus recursos.

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, que ha presidit la sessió a l’edifici del Sucre de la ciutat, ha afirmat que “el municipalisme és una escola”, ha destacat que “cal posar més en valor la feina que es fa des del món local” i ha remarcat la importància de pensar “com ens agradaria que fossin les lleis, sense encotillar-nos de manera prèvia”. Per altra banda, l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha estat l’encarregada de donar la benvinguda als assistents a la ciutat dels sants i ha acompanyat la consellera durant la sessió. Totes dues han participat en els debats dels diferents grups de treball. Erra ha expressat tres idees en la seva intervenció: l’aposta clara per la digitalització i per la transparència, la millora del finançament local i més força en la presa de decisions.

Altres idees que han generat consens durant la sessió han estat l’allargament dels mandats a cinc anys, la no fusió de municipis, l’existència d’un codi ètic comú, les fórmules de gestió obertes, les dificultats per aplicar lleis que no venen acompanyades dels recursos necessaris (com ara la Llei de transparència) i la reducció de subvencions finalistes. Així mateix, els alcaldes s’han mostres unànimes a reclamar recursos per donar autonomia als municipis en un sistema basat en l’equilibri entre el principi d’autonomia i el principi d’equitat.